5 poddar om Finland för dig som inte kan finska

 

very finnish problem.jpg

Very finnish problems

Podcast på engelska om väldigt finska problem drivs av Brittiska Joel Willans som även skrivit boken 101 very finnish problems. I avsnitten brukar ett ämne diskuteras med ett par utländska som väl finska gäster. Genom att jämföra Finland med andra länder får vi som lyssnare humoristisk men även insiktsfull information exempelvis om stelhet i sociala situationer, alkoholkonsumtion, förnybar energi och sisu.

Skärmavbild 2019-04-02 kl. 15.13.08

All points north

En nyhets podd på engelska men med ett finskt perspektiv från Yle. Varje vecka diskuteras aktuella nyheter och politik med olika experter. För tillfället är podden perfekt för lyssnaren som vill lära sig mer om den finska politik och de kommande valet.

farway finland

Faraway Finland

De två tjejerna diskuterar sina egna erfarenheter i Finland på svenska. Avsnitten har ämnen som språk, jobb, städer, stereotyper och högtider. Finland får höga lovord från tjejerna men det känns alltid väldigt genuint. Podden bjuder på trevlig lyssning om saker i Finland som man oftast kan känna igen sig i själv.

två nollor förmycket

Två nollor för mycket

Kanske den podden på listan som håller sig minst till ämnet Finland men lyckas däremot kanske säga mest om vår samtid i Sverige och Finland. Genom att en av programledarna bor i Finland och den andra i Sverige genomsyras avsnitten med jämförelser om olika ämnen som me too, EU-valet, fotboll och politik mellan länderna. Janne Strang och Peter Törnroth lyckats göra en underhållande podd med mycket värme och tänkvärda åsikter om samhället.  

språkinformation

Språkinformation från Finland

Sisu radios podd med Mark Levengood, Johanna Koljonen och Thomas Lundin lär dig allt om det finska språket men på svenska. I varje avsnitt tar sig en av programledarna ansvaret att reda ut ett finskt ord eller uttryck. Det är en humoristisk podd med mycket värme som kan lära en mer än vad man tror om Finland.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s