Om föreningsliv med Linnea Huhta

Det tar några ringsignaler innan Linnea Huhta svarar glatt i andra änden. Linnea är en driven människa som engagerar sig i ett oräknebart antal organisationer. Hennes instagram är fylld med glada och peppiga bilder från föreningssammanhang. Det var hennes bilder som fick mig att själv bli intresserad av att intervjua henne. Tyvärr så ligger inte min hemstad Stockholm nära Tornedalen där linnea bor så intervjun får ske på telefon.

Hon försöker räkna upp alla olika föreningar hon är aktiv i. Det vi kommer fram till är att hon sitter i styrelsen för Met Nuoret, är inblandad i unga på landsbygden, är ledamot i Tornedalen 2020 och fackligt engagerad.  

Linnea började med föreningsarbete då hon flyttade till Pajala. Hennes hyresvärd var aktiv inom föreningslivet och frågade om Linnea ville engagera sig, berättar hon och fortsätter “Att de vågade fråga är jag evigt tacksam för. Det har förankrat mig i orten och gett mig ett, eller flera, nya sammanhang. Riktigt fantastiskt.”

Det som Linnea nyligen arbetat med är projektet, numera föreningen, Ung i Tornedalen där barn och unga ska kunna ta fram sina idéer, berättar Linnea. “Vi backar barnens ideer. För att stärka deras självkänsla, så att man kan känna att här kan jag vara den jag är och bli den jag vill vara“.

Att leva i gränslandet är ett annat projekt som Linnea driver tillsammans med flera andra från Föreningen Norden Pajala lokalförening. Projektet samlar in berättelser från Tornedalen i valfri genre men med temat att leva i gränsland.

Tredje projektet som Linnea nämner handlar om kultur- och språk bevarande, via Svenska tornedalingars riksförbund – tornionlaaksolaiset. Det projektet är föremål för föreningen Tornedalen 2020:s bedömningar där Linnea själv är en del av styrelsen. Saker man stöttat hittills inom Tornedalen 2020 är till exempel att förbättra vandringslederna i området och stötta en teaterproduktion med namnet Jag är en sång mellan dina läppar – Olen laulu huulillasi – Ana bin shafeifak nagham.

“Ja –  är helt enkelt mycket roligare än att säga än nej” får jag som svar på frågan om hur det kommer sig att hon engagerat sig i så mycket. Hon har även en vision för föreningslivet i framtiden som handlar om samarbeten mellan föreningslivet, offentliga sektorn och den privata. “Vi är alla expert i vårt arbete och borde inte försumma den kunskapen. Min vision är att vi formar Framtidssektorn i Norrbotten genom ökat samarbete mellan alla tre sektorerna. Kanske genom viss rollförskjutning för att förhindra projektdöd och värna om långsiktighet. Finns inget färdigt recept men i de banorna tänker jag. Det finns föreningar som inte har resurser utöver ledamöterna och vi måste hitta ett sätt där vi inte förbrukar dem, kanske någon sektor kan ha en sådan resurs istället för att bidra med en viss summa pengar…”. Tankegången fortsätter men tyvärr börjar tiden ta slut och samtalet måste rundas av.

Efter att jag lagt på telefonen funderar jag över mitt eget föreningsengagemang. I början av intervjun berättade jag om Äänet för Linnea. Jag försöker kortfattat beskriva alla mina tankar, planer och arbetet med Äänet som jag ägnat mig åt. Det är mycket tid och kraft jag lagt ner i föreningsarbete och i Äänet. Men det är i slutändan alltid värt det då man lär känna alla slags underbara likasinnade människor, som i de här fallet Linnea Huhta.

/Skriven av A-J Turtianen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s