5 Gånger Finsktalande karaktärer representerades i svensk underhållning

Svensk underhållning och media har inte alltid varit det bästa när det kommer till representation för de nationella minoriteterna. Finsktalande karaktärer har varit en brist inom svenska filmer, böcker och annat media. När jag var en ungdomlig sverigefinne, längtade jag ofta efter att synas som finskspråkig i svensk media – och överraskande nog har jag märkt på senaste tiden att ja, med nya tider har sverigefinnar och finländare börjats synas inom just svenska berättelser! Eftersom det ändå kan vara svårt att hitta berättelser med Sverigefinska karaktärer eller perspektiv, ska denna artikel lista ut fem spännande verk som innehåller finsktalande karaktärer!

Dieselråttor & Sjömansmöss (2002)

Denna klassiska julkalender från SVT överraska och glädje elvaåriga mig med en talande mus vars ursprung var från Finland, och vars accent liknade mitt. Serien utspelas på ett fartyg där två barn, Ofelia och Philémon, bli krympta och tillfångatagna av ett gäng råttor som bor bland rören i maskinrummet. Trotts att de flesta karaktärerna är råttor och möss, är de förmänskligade och på det viset är det lätt att identifiera sig med både de två barnen och med djuren. Något att se på nästa jul!

Bildresultat för Dieselråttor & Sjömansmöss

 

Elina – som om jag inte fanns

(2003) regisserad av Klaus Härö

Denna film är en modern klassiker för många sverigefinnar. När filmen först kom ut var det inte vanligt att tala om det stora stigmat finska språket har haft i Sverige, eller hur finsktalande barn blev illa behandlade inom svenska skolor. ”Elina – som om jag inte fanns” behandlar just denna ämnen, samtidigt som den gestaltar den universella men tabu-belagda ämnet av mobbning gjort av en lärare. Filmen tar plats på 1950’s Sverige, i Tornedalen, där Elina bor med sin mor och syskon, efter att pappan har tragisk dött. När Elina börjar i skolan, hamnar hon i konflikt med lärarinnan Tora Holm, som inser att svenska är det enda språket man får tala i skolan, och bestraffar både Elina och en pojke som inte kan svenska efter att de har råkat tala finska (för att kunna lära sig svenska, ironisk nog). Elina vägrar att be om ursäkt, och vad följer är en kamp där Elina får stå upp för både rättvisa såsom vem hon är. Filmen har visats över hela världen, och varit uppskattad av internationell public. Bibi Andersson vann en Guldbagge för rollen som Tora Holm. Filmen är för hela familjen, och väcker intressanta frågor om rättvisa, mod och makt, samtidigt som den ger en röst till de finskspråkiga barnen som blev diskriminerad i skolan. Mycket sevärt!

elina

 

I Slutet av Regnbågen

(2017) av Bitte Anderson

Denna seriedebut var mycket omtalad när den kom ut för sin skildring av åldrande HBTQ+-personer, en grupp vars berättelser sällan ses inom serier. Denna romantiska komedi handlar om Marja, en 70-åring lesbisk kvinna vars f.d. partner har nyligen dött. På grund av renovering blir Marja tvungen att bo ett kort tid på ett äldreboende för HBTQ+ seniorer. Marja sörjer sin partners avlidande och drar sig undan de andra boende, men när tiden går så blir saker självklart inte som Marja först tänkt. Serien är mångfaldig på många sätt – bland karaktärerna finns en transkvinna från Chile, en svart lesbisk kvinna från USA, och huvudkaraktären är ursprungligen från Finland. Marja är även finsktalande, eftersom hon i sitt förflutna talar finska med hennes föräldrar, och i ett sen bakar hon Karelska piroger – som ett av resenärerna roligt nog kallar för ”Karjalan piraka” (Karjalan piirakka, på finska). Det var en rolig oväntad gåva att ha en finsk immigrant som berättelsens hjältinna. Samtidigt är själva serien snabbläst, roligt och riktigt feel good, om man saknar lite sånt.

I-slutet-av-regnbagen-cvr-hires

 

De Drabbade

(2003), av bland annat Hans Rosenfeldt, Måns Mårlind, Björn Stein m.m.

Denna mini-serie gick på SVT över tio år sedan, och är baserad på ett dansk mini-serie. Det är en blandning av thriller och fantasi, samtidigt som den tar upp svåra ämnen som hemlöshet, sexuellt våld och moralitet. Serien går ut på att några utvalda människor upptäcker att de har speciella förmågor, som telepati, osynlighet med mera. Efter det är det bäst att gå in blind, och uppleva ett komplicerad, smart och spännande fantasi för vuxna. Karaktärerna som finns i serien har sina ursprung från Sverige, Norge, Danmark och Finland. En av de mest betydelsefulla karaktärerna i serien är en finsktalande bonde tjej, som visar stor sisu och tapperhet. Hon är också på sätt och viss del av en kärlekshistoria. Ett väldigt nordiskt program.

Se på svt öppet arkiv

Bildresultat för de drabbade

 

Trafik ljuset blir blå imorgon

(2017), regisserad av Raghild Ekner

I denna mycket personliga, men samtidigt mycket politiska dokumentären sörjer och hyllar Raghild Ekner sin vän som har gått bort, tragisk nog till Självmord. Jussi var en sverigefinsk graffitikonstnär som arbetade som brevbärare; han levde för konsten, hade en typisk finsk svarthumör och var populär med tjejer. Samtidigt kände han sig ensam och kämpade med sin psykiska ohälsa. I denna dokumentär får många underrepresenterade grupper synas. Sverigefinnar och finska språket inom Sverige är ett genomgående tema i filmen; Jussi är väldigt stolt över hans rötter och talar finska med hans vänner. Han intervjuas av Sisuradio om hans konst. Det är ingen mystisk med detta; att vara sverigefinsk är något som bara är. Samtidigt tar filmen upp frågor om klass och psykisk ohälsa. Om stigmat och tabun kring diskussioner om depression, om hur svårt det kan vara för folk att prata om just hur de mår, eller hur svårt det kan vara som vän eller familj att veta hur man ska göra när någon nära mår dåligt. Och både Jussi såsom Raghild Ekner talar om Sveriges arbetarklass, om krånglet med att få ihop en inkomst att leva på, om de sociala arbetarna som inte alltid får saker att funka. Samtidigt ör Ekner lekfull och fantasifull i sin regissering, vilket gör filmen otroligt gripande. Den borde ha fått ett Guldbagge nominering förre året, men tyvärr var bortglömt när det kom till ”bästa dokumentär”. Viktigt och rörande!

Bildresultat för när trafikljusen blir blå

/Leena-Maaretta Dixon

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s